En välttämättä olisi uskonut Satakunnan ammattikorkeakoulussa restonomiksi opiskellessani, että jonain päivänä tulen työskentelemään täällä. Taustani ravintola-alalta matkailuliiketoiminnan restonomiksi on kuitenkin vienyt minua kahvilatyöntekijästä kokiksi, baarimikoksi, tarjoilijaksi ja ravintolapäälliköksi, ja sieltä takaisin SAMKiin, ensin viestinnän ja markkinoinnin projektityöntekijäksi ja myöhemmin viestinnän asiantuntijaksi hankkeisiin.
Jokainen rooli työurallani on opettanut paljon ja antanut arvokkaita näkökulmia ja nyt voi kai sanoa ympyrän jollain tapaa sulkeutuvan, kun olen päässyt mukaan ravintola-alaa kehittävään hankkeeseen. Nyt asiantuntijana pääsen hyödyntämään kokemustani yhdessä kansallisen hankeverkoston kanssa ja samalla oppimaan itse jatkuvasti uutta.
Kansallinen yhteistyö kehittämisen ja kehittymisen tukena
Ravintola-ala on ollut lähiaikoina uutisten otsikoissa paljon, yleensä negatiivisessa sävyssä ravintoloiden konkurssien ja sulkemisten vuoksi. Ala on kuitenkin täynnä mahdollisuuksia, mutta kiireinen arki ja toimintaympäristön muutokset voivat tuoda haasteita. Menestysresepti – työn sujuvoittaminen, tuottavuus ja työhyvinvointi ravintola-alalla -hanke tarjoaa ratkaisuksi eräänlaisen foorumin, jossa asiantuntijat, yritykset ja koulutusorganisaatiot yhdessä rakentavat ratkaisuja tuottavuuden, työhyvinvoinnin ja osallistavan organisaatiokulttuurin tukemiseksi.
Hankkeen kansallinen koordinointi mahdollistaa sen, että kehittämistyö perustuu alan todellisiin tarpeisiin koko Suomessa, ja olemmekin tavoittaneet jo pilottivaiheessa kymmeniä yrityksiä ja niiden henkilökuntaa. Alkuhaastatteluiden ja QWL-tuottavuus- ja työhyvinvointikyselyiden perusteella olemme selvittäneet ravintola-alan nykytilaa. Selvinneiden kehittämiskohteiden perusteella järjestimme työpajoja, jotka keräsivät osallistujia ympäri Suomen. Monissa pilottiyrityksissämme aloitettiin myös yrityskohtaisia kokeiluja niin työhyvinvoinnin parantamiseksi kuin työn sujuvuuden kehittämiseksi.
Hanke tarjoaa myös välineitä oman asiantuntijuuden syventämiseen ja uran kehittämiseen. Pääsen kuulemaan asiantuntijoita ympäri Suomen, jotka kouluttavat työhyvinvoinnin, työn sujuvoittamisen ja tuottavuuden teemoissa, ja samalla kuulemaan ravintola-alan yritysten kokemuksia ja osaamista. Tämä haastaa omia näkemyksiäni käytännön kehittämisestä ja tarjoaa arvokasta oppimista.

Matka jatkuu
Hankkeissa työskenteleminen on osoittanut, että asiantuntijana kasvua tapahtuu yhteistyön kautta. Hankkeet tarjoavat erinomaisia mahdollisuuksia oppia toisilta, testata uusia ideoita, sparrailla ja kehittää omaa osaamista joskus huomaamattakin. Työskentely kansallisessa verkostossa rakentaa myös suhteita, jotka kantavat pitkälle tulevaisuuteen. Uudet kontaktit, yhteiset kokemukset ja osaamisen jakaminen avaavat ovia aina uusiin projekteihin ja ammatilliseen kasvuun.
Tällainen vaikutus syntyy, kun yhteistyö toimii parhaimmillaan. Viestinnän asiantuntijana näen, että tämä vaikuttaminen on olennainen osa kaikkea kehittämistyötä. Se alkaa siitä, että on valmis jakamaan omaa osaamistaan ja oppimaan muilta, ja sitä hankkeissa työskentely on minulle tarjonnut. Silloin yhteistyön vaikutus näkyy arjessa, tukee oppimista ja kehittää toimintaa. Samalla se tekee konkreettisesti näkyväksi, miksi yhteinen kehittämistyö on merkityksellistä.
Teksti: Tutkija Taru Herkäs
Kuvat: Taru Hyrkäs
Artikkelikuvassa hanketiimi eli Minna Kalliomäki (vas.), Terja Wahlberg ja Taru Hyrkäs.