Hälsa och välfärd i Sverige, Norrköping

SAMK studentgrupp i Norrköping

Söndagen den 26.11.2017 träffades ett gäng blivande geronomer, fysioterapeuter, socionomer och 2 lärare i Åbo hamn. Vårt mål var att bekanta oss med äldreomsorgen i Norrköping och att förbättra våra kunskaper i svenska.

På måndag morgon var vi framme i Stockholm och började med att vara ”kulturella ”, vi besökte nämligen Fotografiska museet. Utställningarna där var fantastiska, speciellt  Nick Veaseys röntgenbilder.

På eftermiddagen anlände vi med buss till Norrköping, som ligger ca 170 km söderut om Stockholm .

SAMK visit Norrkoping
Norrköping är en vacker gammal industri- och hamnstad med ca 140 000 invånare. Många av stadens invånare har finskt påbrå och kommunen har tom. Finska sidor på nätet. http://www.norrkoping.se/

Enhetschefen Mattias Andersson i Norrköpings kommun hade gjort upp ett intressant och varierande program för oss. Vi besökte ett SÄBO (=särskilt boende) på St.Persgatan, där det finns vanliga avdelningar men även mer krävande demensavdelningar för åldringar. Till boendenas förfogande finns bla. gym, simbassäng och restaurang.

I samma byggnad fungerar behovsprövad dagverksamhet och en träffpunkt för åldringar. I samma kvarter kommer det att renoveras +55 års boende, så att hela kvarteret blir ett tryggt och trivsamt boende för äldre.

Gården på St. Persgatan
Gården på St. Persgatan

På tisdag morgon bekantade vi oss med hemtjänsten och fick höra om de ändringar som de står inför med anledning av lagen  om valfrihet. Detta var speciellt intressant med tanke på likheterna med vår kommande social- och hälsoreform.

En biståndshandläggare klargjorde processen för oss om hur man blir brukare (=boende) eller hemtjänstens kund. Processen är mycket lik det vi har här i Finland.

Efter en mycket mångsidig och informativ dag var det dags att tacka för oss och bege oss till Stockholm.

SAMK studentgrupp i Norrköping
Hälsa- och välfärdsgruppen med lärarna Airi Westergård och Mari Linna

På onsdagmorgon var vi tillbaka i Åbo, trötta men lyckliga. Med oss i bagaget fick vi förutom förbättrade kunskaper i svenska också en insikt om äldreomsorgen i Sverige.

Ett stort och varmt tack till alla som medverkade och möjligjorde resan, både i Sverige och Finland!

Jaana Joukanen
student i grupp AGE15SP