Työelämä opinnollistuu Satakunnan ammattikorkeakoulussa

Katja Räsänen partiolainen ja SAMK sh-opiskelija

Kaisa Räsänen opiskelee toista vuotta Satakunnan ammattikorkeakoulussa hoitotyön koulutusohjelmassa Raumalla. Hän on aktiivinen partionharrastaja ja käyttänyt arvokasta vapaa-ajan harrastuskokemustaan hyödyksi edetessään opinnoissaan. Hän opinnollisti kesällä järjestettyyn Framil 2018 -suurtapahtumaan käytetyt työtunnit opintopisteiksi.

Kaisa Räsänen on 35-vuotias sairaanhoitajaopiskelija ja aktiivinen partioharrastaja meripartiolippukunta Pyhärannan Korpiankkureissa, jossa aloitti partioharrastuksensa 7-vuotiaana. Kaisan partiopolku on edennyt tavalliseen tapaan sudenpennuista vartiolaiseksi ja siitä vaeltajaksi sekä sudenpentujen laumanjohtajaksi. Hän oli aktiivisesti mukana Pyhärannan lippukunnassa 7-vuotiaasta aina vuoteen 2001 saakka, jolloin jäi viikoittaisesta toiminnasta sivuun muutettuaan toiselle paikakunnalle. Vuonna 2010 hän palasi harrastuksensa pariin omien lastensa mukana, jolloin vanhempi tytär aloitti sudenpentuna. Nykyisin koko Räsäsen perhe on aktiivisesti mukana toiminnassa ja Kaisa kertoo partioharrastuksesta tulleen heidän perheensä elämäntapa.

Kaisa toimii Pyhärannan korpiankkureissa useissa rooleissa:  viikkotoiminnanvetäjänä sudenpennuille, oman lippukunnan ohjelmanjohtajana sekä Pohjoiskunnan ohjelmavalmentajana. Pohjoiskuntaan kuuluu Laitila, Vehmaa, Uusikaupunki, Taivassalo, Lokalahti sekä Pyhäranta, joten työtä ja valmennettavaa hänellä riittää.

Syksyllä 2017 Lounais-Suomen Partiopiiri alkoi suunnitella Framil 2018-suurtapahtumaa ja partiopiirin johtaja pyysi Kaisaa mukaan ohjelmapäälliköksi.

Työstä sai opintopisteitä

– Ohjelman suunnitteleminen ja järjestäminen ovat aina olleet lähellä sydäntäni partioharrastuksessa, joten koin ohjelmapäällikön pestin olevan kuin minulle tehty. Tiesin pestin olevan haastava, mutta viime lukuvuoden opintovapaa mahdollisti ohjelmapäällikön pestiin panostamisen ajallisesti.

Samoihin aikoihin, kun Kaisa hyppäsi Framil 2018-suurtapahtuman ohjelmapäällikön saappaisiin, hän jutteli partioharrastuksestaan tutoropettajansa, Arja Yli-Kovasen kanssa.

Arja kertoi minulle opinnollistamismahdollisuudesta ja kehotti myös miettimään, olisiko muiden ryhmäläisten mahdollista osallistua Framil:n järjestämiseen.

– Arja sattui kysymään minulta, onko opintojen aikana tulossa jotain isoja partioprojekteja ja kerroin juuri aloittaneeni Framil ohjelmapäällikkönä. Arja kertoi minulle opinnollistamismahdollisuudesta ja kehotti myös miettimään, olisiko muiden ryhmäläisten mahdollista osallistua Framil:n järjestämiseen.

Katja Räsänen partiolainen ja SAMK sh-opiskelija
Katja Räsänen

Muille opiskelijoille löytyi tekemistä suurtapahtuman suunnittelu- ja toteutusjoukoissa seikkailijaikäkauden ensiapurastilla. Kaisa kyseli ryhmäläisiltään kiinnostuksesta osallistua, ja kiinnostuneita olikin Kaisan iloksi odotettua enemmän. Kaisa oli yhteydessä harjoittelun ohjaavaan opettajaan Tarja Mäkelään, ja sovittiin, että opiskelijoiden osallistuminen Framil 2018-suurtapahtumaan opinnollistetaan opintopisteiksi.

Ryhmäläiset toteuttivat suurtapahtumassa ensiapurastin, jota tapahtumaan osallistuneet lapset kiersivät ryhmissä. Ensiapupisteen tarkoituksena oli opettaa lapsille palovamman asteiden tunnistamista ja niiden ensiapua. Opetus toteutettiin palovammojen kuvien ja maskeerauksien avulla. Ryhmäläisten mielestä ensiapurastin järjestäminen ja toteutus sujui hyvin ja suurtapahtumaan osallistumisesta jäi positiivinen mieli.

Ensiapupisteen järjestäminen partion suurtapahtumaan oli mielenkiintoinen kokemus.

– Ensiapupisteen järjestäminen partion suurtapahtumaan oli mielenkiintoinen kokemus. Siihen liittyi paljon etukäteissuunnittelua. Itse toteutus sujui hyvin ja partiolaislapset olivat todella reippaita ja ensiaputaitoisia, toteaa Framil 2018-suurtapahtuman ensiapupisteen suunnitteluun ja toteutukseen osallistunut sairaanhoitajaopiskelija Vilma-Pomeliina Mäkinen.

Mikä Framil 2018?

Framil 2018 on Lounais-Suomen Partiopiirin järjestämä suurtapahtuma, joka järjestettiin tänä vuonna Porin Kirjurinluodossa 8.–10.6.2018. Ohjelmaa oli kaikille partion ikäkausille ja johtajille, sillä tapahtuma oli tarkoitettu kaikille. Ohjelman suunnittelussa oli huomioitu niin perhepartiolaiset ja sisupartiolaiset kuin myös ei-vielä-partiolaiset. Suurtapahtuma keräsi Kirjurinluotoon huimat 5000 osallistujaa.

Ohjelmassa seikkailtiin maalla, merellä ja ilmassa. Yöt nukuttiin puolustusvoimien teltoissa. Lounais-Suomen partiopiirin lisäksi suurtapahtuman järjestämiseen osallistuivat Porin kaupunki sekä useat nuoriso- ja vapaaehtoisjärjestöt.

Kirjoittajat: Vilma-Pomeliina Mäkinen, Riina Puputti ja Maija Arenius
Kuva: Kaisa Räsänen

3 vastausta artikkeliin “Työelämä opinnollistuu Satakunnan ammattikorkeakoulussa”

  1. Ei ihmekään ettei sairaanhoitajaopiskelijoiden tai vastavalmistuneiden osaamisen taso vastaa aina vaadittua/odotettua, kun opintopisteitä kerätään ihan muusta kuin varsinaisesta työstä ja hyödyllisistä oppimateriaaleista. En sano etteikö sosiaalisista taidoistakin ole hyötyä tai ensiaputaidoista, mutta kummalliselta kuulostaa, että noin helposti saa pisteitä amk:ssa!

    1. Kaikissa korkeakouluopinnoissa on myös mm. työelämään liittyviä ns. yleisiä taitoja jotka on kuvattu kunkin koulutusohjelman opetussuunnitelmassa. Sairaanhoitajan ammattiopintoja ei voi korvata muuta kuin toisilla vastaavilla.

    2. Pohdin pitkään vastaanko tähän, mutta lisään nyt hiukan taustoja asiaan eli kaikki kyseisen ryhmän opiskelijat ovat lähihoitaja pohjaisia ja työskennelleet hoito alalla, osa jo pidempäänkin.
      Opinnollistaminen on aina henkilökohtainen asia ja kyseinen osaaminen pitää kuitenkin näyttää toteen eli tästä syystä en ainakaan allekirjoita osaamisen tason huonoutta.

Kommentit on suljettu.