Opiskelijat valitsevat ajan ja paikan oppimiselle

Kuvakaappaus simulaatiovideosta

Uusien oppimisympäristöjen sekä oppimismenetelmien on todettu lisäävän hoitotyön koulutuksen vetovoimaisuutta (Sairaanhoitajaliitto 2016). Samalla opetusmenetelmien tulee olla arvioitavissa, jotta pystytään kehittämään vaikuttavuutta ja tuloksellisuutta. Arvioinnin sekä innovaatioiden kautta lisätään painoarvoa näyttöön perustuvalle opettamiselle ja oppimiselle hoitotyössä.

Pedagogisiin haasteisiin vastaaminen opetusvideosarjan keinoin

Simulaatio-opetus ja simulaatio-oppiminen ovat nousseet viime vuosina hoitotyön opetuksen yhdeksi merkittäväksi pedagogiseksi osa-alueeksi hyvien tutkimustulosten perusteella. Simulaatio-opetus on erinomainen työkalu, kun pyritään mahdollisimman autenttiseen ja potilasturvallisiin oppimiseen. Simulaatiotilanne oppilaitoksen luokkatiloissa tarjoaa hyvän oppimistilanteen, mutta se ei ole toistettavissa täysin samanlaisena. Lisäksi se vaatii runsaasti aikaa ja rahaa.

Kuvakaappaus simulaatiovideosta
Kuvakaappaus simulaatiovideosta

Tähän haasteeseen pyrittiin vastaamaan kehittämisprojektin keinoin tuottamalla Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) Moodle verkko-oppimisalustalle englanninkielinen opetusvideosarja, joka sisältää kolme videota. Ensimmäisen opetusvideon aiheena on infuusioliuoksen käyttökuntoon saattaminen. Toisen ja kolmannen opetusvideon aiheena puolestaan on perfuusorin sekä infuusiopumpun käyttö. Opetusvideosarja on tarkoitettu verkko-opetusmateriaaliksi hoitotyön opiskelijoille simulaatio-opetuksen tueksi. Projekti on osa SAMKin simulaatio-opetuksen kehittämishanketta hyvinvointi ja terveys -osaamisalueella.

Tutkimuksen avulla haettiin näyttöä opetusvideoiden opetusarvosta

Kehittämisprojektiin liittyvän soveltavan tutkimuksen tavoitteena oli selvittää hoitotyön opiskelijoiden kokemuksia kehitetystä opetusvideosarjasta ja sen opetusarvosta. Tutkimuksen kohderyhmänä ja perusjoukkona olivat englanninkieliset sairaanhoitajaopiskelijat (n=27), jotka olivat Parenteral Fluid and Medication Therapy and Blood Transfusion Therapy -opintojaksolla keväällä 2018. Aineistonkeruumenetelmänä oli strukturoitu kysely, jota täydennettiin kahdella avoimella kysymyksellä. Vastaukset analysoitiin määrällisesti ja avokysymykset sisällönanalyysillä yksinkertaistetusti luokittelemalla.

Opetusvideot ovat merkityksellinen osa hoitotyön simulaatio-opetusta SAMKissa

Kysely lähetettiin 27 opiskelijalle, näistä opiskelijoista kyselyyn vastasi 23. Kyselyn vastusprosentti oli näin ollen 89 %. Vastausprosentti oli toisin sanoen erittäin hyvä. Hoitotyön opiskelijat olivat tyytyväisiä opetusvideoihin ja kokivat ne merkitykselliseksi osaksi opetusta ja oppimista.

Opiskelijat kokivat opetusvideot opettavaisiksi, videot tukevat opintoja myös tulevaisuudessa. Tulos vastaa mainiosti siihen mihin opetusvideoilla tähdätään: opiskelijat valitsevat itse ajan ja paikan opiskelulle — näin mahdollistuu itsenäinen motivoitunut oppiminen.

Avoimia vastauksia oli niukalti, mutta ne täydensivät väittämävastauksia hyvin. Opiskelijoiden vastauksista löytyy mielenkiintoisia ja varmasti nykyaikaisia ratkaisuja eSimulaatiokäsikirjan sekä opetusvideoiden kehittämiseksi. eOppimateriaalille tyypillistä on sen tarve aktiiviselle uusimiselle ja kehittämiselle. Siihen pyritään myös tässä yhteydessä ja opiskelijat ovat vastauksillaan antaneet innostusta jatkaa eoppimateriaalien kehittämistä entistä opiskelijalähtöisempään muotoon.

”All the videos are of good quality.”
”All the videos were good and easily follow up.”
”Is good and necessary.”
”Would there be more different educational videos?”
”Games and tests would also be good content in the Handbook.”

Oppiminen ei ole enää sidottu paikkaan ja aikaan

Projektissa työstetty opetusvideosarja valmistui helmikuussa 2018 ja se pilotoitiin käyttöön 26.2.2018. Tällä hetkellä projektissa luodut opetusvideot ovat käytettävissä ajasta tai paikasta riippumatta: SAMKin opiskelijat pääsevät katsomaan opetusvideoita englanninkielisestä eSimulation Handbook for Student -käsikirjasta tai materiaalista Moodle-oppimisalustalta. Opiskelija kirjautuu oppimisalustalle opiskelijan SAMK-tunnusten avulla sekä eSimulation Handbook-alustalle opettajan antamalla avaimella. Opetusvideosarja on tarkoitettu pidempiaikaiseen käyttöön. Opetusvideosarjan avulla lisätään asiantuntijatietoa ammattikorkeakouluopiskelijoille.

Opetusvideot ovat osa modernia ja saavutettavaa oppimisympäristöä

Opetusvideoille on olemassa selvä tarve tutkimukseni mukaan. Opetusvideot ovat merkittävä osa nykypäivän modernia ja esteettömästi saavutettavaa oppimisympäristöä. Opettajan ja opiskelijan yhteisenä työkaluna toimii tässä oppimisen mallissa projektissa kehitetyt opetusvideot.

Pedagogiikan soveltaminen on muuttunut digitalisaation myötä, opettajan tulee perinteisen luokkahuoneopetuksen rinnalla hallita useita opetusmenetelmiä. Opetusvideot toimivat opettajalle yhtenä työkaluna opiskelijan aktivointiin ja itseohjautuvuuden tukemiseen, jolla yhdistetään näyttöön perustuva toiminta käytäntöön selkeällä ja ytimekkäällä tavalla. Pedagogiikalla voidaan myös ymmärtää näkemyksellisiä ja kasvatuksellisia periaatteita. Pedagogiikalla on ollut aikojen saatossa monia merkityksiä. Puhutaan myös pedagogisesta vapaudesta, mikä mahdollistaa uusien monimuotoisten menetelmien, kuten opetusvideoiden, käytön.

Satakunnan ammattikorkeakoulun simulaatiotilassa elvytysharjoitus. Kuva: Tomi Glad

Katse tulevaan

Tuloksia hyödynnetään Satakunnan ammattikorkeakoulussa suunniteltaessa uusia digitaalisen oppimisen välineitä. Jatkamme uusien opetusvideoiden kehittämistä ja tekemistä opiskelijalähtöisiksi sekä helposti tavoitettaviksi. Englanninkielisen hoitotyön koulutusohjelman tarve opetusvideoihin on vahvasti läsnä opetuksen arjessa SAMKissa, joten opetusvideoita tullaan tekemään lisää.

Teksti: Sini-Charlotta Kamberg

Lähteet

Hirsijärvi, Sirkka & Huttunen, Jouko 1995. Johdatus kasvatustieteeseen. Helsinki. WSOY.

Sairaanhoitajaliito 2016. Laajavastuinen kliininen sairaanhoitaja–laatua tulevaisuuden sote- palveluihin. Viitattu 5.4.2017 https://sairaanhoitajat.fi/wp-content/uploads/2016/02/APN_raporttiluonnos_kuultavaksi_helmikuu2016.pdf.